novi banner gore

Podržite nas!

unnamed

Imamo 7 gostiju i nema članova online

Umjetnost

KAZALIŠTE KAO EVANGELIZACIJA

Potaknut pismima pape Ivana Pavla II., jedan je mladić po imenu Jeremy Stanbary odlučio prije pet godina spojiti svoju ljubav prema kazalištu i vjeru radeći stilske predstave za mlade. Znao je da nije lako s evanđeoskom porukom doprijeti do ''YouTube generacije'' koju zanimaju drugi sadržaji. No, kad je pokrenuo katoličko kazalište u Americi čvrsto  je vjerovao da živa drama ima svoju ulogu u novoj evangelizaciji. Njegov studio ''Epiphany'' ima pune ruke posla i sve više novih projekata u planu i realizaciji.

''Kazalište je vrlo personaliziran oblik umjetnosti koji ima potencijal dotaći mlade, a osobito u naše vrijeme kad oni traže mnogo osobnije okružje nego što im ga pružaju digitalni mediji.'' (Jeremy Stanbary)

Otkad je formirao kazališni studio Epiphany 2003. godine u Linkolnu (Nebraska), Stanbary je postavio na daske četiri predstave u 50 gradova i 15 država. Nastupio je na Svjetskom susretu mladih u Kölnu i u Australiji (2008.) s predstavama ''Lolek'' i ''Alessandro''. Predstava ''Lolek'' prati život pape Ivana Pavla II. od njegova djetinjstva do zaređenja, a predstava ''Alessandro'' govori o Alessandru Serenelliju koji je ubio sv. Mariju Goretti. ''To je veoma potresna priča o obraćenju, oprostu i Božjoj milosti koja publiku ostavlja bez daha'' – svjedoči Barb Ernster iz Minnesote. Jedno i drugo djelo publika će moći vidjeti u serijalu na katoličkoj televiziji EWTN.

Da ovakve predstave pozitivno utječu na mlade svjedoče brojni svećenici, vjeroučitelji i osobe koje su aktivno uključene u pastoral mladih. Kod neke djece s izrazito problematičnim ponašanjem za koju se mislilo da ih ''ništa'' ne može pokrenuti i da su sve odgojne metode  bezuspješne, otkrilo se nešto novo. Naime, pokazalo se da kazalište ima snažnu odgojnu dimenziju i da može animirati mlade i potaknuti ih na razmišljanje. Za neke od njih kazališne predstave su doista otvorile nove stranice dijaloga.

Tome u prilog možemo dodati ''Životne monologe'', hit predstavu koja želi javnost educirati o postabortivnom sindromu i drami pobačaja. ''Životni monolozi'' se jednako obraćaju ženama i muškarcima. Predstava uključuje više osoba koje se izmjenjuju na sceni sa svojim svjedočanstvima, a među likovima se pojavljuje i desetogodišnji dječak s Downovim sindromom. On svjedoči o roditeljskoj ljubavi i svojoj borbi …

Nadamse da ćemo nešto slično ''Životnim monolozima'' imati prilike vidjeti i u Hrvatskoj. Mislim da je sazrelo vrijeme za takve projekte.

(S.D.)