''Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega."  Lk 21,35

Abortus i rizik od raka dojke


Abortus i rizik od raka dojke 
 
U posljednjih 14 mjeseci već četvrta epidemiološka studija potvrđuje  vezu između abortusa i pojave raka dojke. Najnovije istraživanje dokazalo je da abortus utrostručuje rizik od karcinoma. Rezultati istraživanja provedenog na 300 žena pokazuju da one koje su izvršile abortus imaju tri puta veći rizik za razvoj tumora dojke kasnije u životu.
Proučavajući štiti li dojenje od razvoja karcinoma, znanstvenici su došli do neočekivanog rezultata. Naime, podaci su pokazali da dojenje doista značajno utječe na manji rizik od tumora i istovremeno uočili da najveći rizik za razvoj raka dojke nosi abortus – čak više i od pojave menopauze i pušenja.
Svoje istraživanje znanstvenici sa Sveučilišta Kolumbo u Šri Lanki objavili su u časopisu Cancer Epidemiology. U posljednjih 14 mjeseci ovo je četvrta epidemiološka studija koja je potvrdila vezu između abortusa i raka dojke. Prijašnja istraživanja vodili su stručnjaci iz Kine, Turske i SAD-a.

Prof. Jack Scarisbrick, iz britanske udruge za savjetovalište trudnica Life rekao je: ''Ova studija je još jedan dokaz da je abortus važan rizični faktor za pojavu tumora dojke.''
No, većina britanskih stručnjaka još nije uvjerena da je istraživanje točno jer se temeljilo na samo 300 osoba. Smatraju da su potrebne veće studije jer postoje i ona istraživanja koja spomenutu vezu nisu dokazala.
Oni koji istraživanje prihvaćaju smatraju da je za pojavu tumora odgovoran hormon estradiol, koji stimulira rast dojki tijekom trudnoće. Djelovanje je ublaženo kod žena koje rode, no razina hormona ostaje na vrlo visokoj razini ukoliko se odluče na abortus i prekinu trudnoću.
Od 1971. godine, u Velikoj Britaniji je nakon ozakonjenja abortusa, došlo do 80% porasta raka dojke. A početkom godine dr. Louise Brinton, s američkog Nacionalnog instituta za tumore, koja prije nije prihvaćala vezu između abortusa i raka dojke izjavila je da su ispitivanja ipak točna, te da abortus povisuje rizik za nekih 40%. 
The Times od India/www.znanost.com.hr