''Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega."  Lk 21,35

Duhovnost

Don Mladen Parlov: Marija je prisutna u Crkvi u svim njezinim krizama i kušnjama

Sveti Pavao u više svojih poslanica izlaže Božji naum spasenja kao „otajstvo“. U konačnici može se zaključiti kako je za njega „otajstvo“ sam Isus Krist u kome je Otac nebeski iskazao svoju ljubav prema čovječanstvu.

PIŠE DON MLADEN PARLOV

Katedrala Notre–Dame će se obnoviti!

U ponedjeljak 15.4.2019., na početku Velikog tjedna, svijet je zgrozila uznemirujuća vijest. Plamena stihija progutala je krov jedne od najpoznatijih katedrala na svijetu, Notre Dame u Parizu. Katedrala  Norte Dame stara 850 godina nesumnjivo predstavlja biser gotičke arhitekture, simbol zapadnog kršćanstva i civilizacije. Mjesec dana ranije u Parizu je izgorjela i ne manje poznata crkva Saint Sulpice. Dok čitav svijet s tugom gleda nestajanje jednog od najljepših kulturnih spomenika, vjernici se ovih dana sjećaju proročkih riječi pape Pavla VI. koji je 1977. godine, rekao sljedeće:

Sv. Kasijan: Duhovni boj

SVETI KASIJAN: DUHOVNI BOJ

SVETI KASIJAN: DUHOVNI BOJ

Ako bismo pobijedili duhovnu tromost - acediju, najprije treba da svladamo tugu, a da bismo nju svladali, treba da najprije svladamo gnjev; da bismo, pak, utrnuli gnjev, treba da uništimo srebroljublje; njega se riješiti, znači najprije ukrotiti pohotu; no svladatibludnost, možemo tek kad obuzdamo strast ugađanja nepcu. I preostale dvije strasti, tj.taština i oholost, na isti se način međusobno sjedinjuju, tj. jačanje taštine početak jeoholosti.

Iz pretjerane taštine rađa se oholost. Istim se redom stječe i pobjeda nad njima dvjema: da bismo iskorijenili oholost, potrebno je svladati taštinu. No te dvije stasti po vrsti se ne sjedinjuju s prethodnih šest. One ne proizlaze iz njih, nego baš suprotno: kad tih šest nadvladamo.

taštinu i oholost upadamo osobito nakon trijumfa zbog pobjede nad onih prvih šest strasti. Valja još zapaziti da tih osam strasti - usprkos njihovim, već navedenim, uzajamnim odnosima - valja dijeliti na četiri saveza: bludna se pohota naročitim savezom sjedinjuje s ugađanjem nepcugnjev sa srebroljubljemduhovna tromost s tugom, a oholost s taštinom

Nijedna od strasti ne očituje se na samo jedan način. 

VIDIK FEST 2018: Sukob između vjere i znanosti je iskonstruiran

Sukob između vjere i znanosti je iskonstruiran - VIDIK FEST 2018

Četvrti dan aktivističkog festivala VIDIK fest kojeg organizira Hrvatska udruga Benedikt u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu 19. travnja održana je vrlo zanimljiva tribina „Odnos znanosti i vjere“. Potvrda  pomno odabrane teme večeri je dolazak mnogobrojne publike u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa.

Stranice

Pretplati se na RSS - Duhovnost