''Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega."  Lk 21,35

Filmovi

Sveta Rita iz Cascije

Sveta Rita iz Cascije

Sveta Rita iz Cascije (2004.)

Film o svetoj Riti je izvrsno ekraniziran životopis te svetice koja je živjela u 14./15. st., a imala je veoma buran i težak život, od brige za stare roditelje, preko udaje za muža kojemu je ubijanje i osveta bila svakodnevica, do dvojice sinova koji su krenuli očevim stopama. Kad se počeo mijenjati i prihvaćati kršćanske vrijednosti, muž joj je ubijen, a sinovi su joj nekoliko godina poslije umrli. Shrvana krajnjom tugom, okreće se protiv Boga, ali ga ponovno nalazi i tada mu se vraća u potpunosti svim srcem, čineći dobro kome god može. Htjela je stupiti u samostan, ali su ju nekoliko puta odbijali, pa su je tek tada primili. Ostatak života provela je u uistinu svetom životu.

Marcelino

Dani kršćanske kulture 2014

"Marcelino, kruh i vino"

Redatelj: Ladislao Vajda
Uloge: Pablito Calvo, Rafael Rivelles, Antonio Vico, Juan Calvo
Trajanje filma: 85 min

Španjolski film „Marcelino, kruh i vino“ (1955.) dirljiva je priča o dječaku koji je odgojen u samostanu na čijim su ga vratima na dan sv. Marcelina pronašli fratri, a radnja filma odvija se u Španjolskoj 19. stoljeća. U malom selu Marcelino se posebno sprijateljio s Enriqueom koji ima osobitu vezu s majkom, što u Marcelinu budi duboku čežnju za vlastitom majkom. Napad revolucionara ostavlja malo selo u kaosu, a Enrique umire na rukama tugujuće majke pred očima Marcelina.

Veličanstvena tišina

Kontemplativni film o kartuzijancima

Veličanstvena tišina (Die grosse stille)

Veličanstvena tišina (2005.) naziv je trosatnog dokumentarnog filma redatelja Philipa Gröninga o kartuzijancima koji je postao veliki hit u njemačkim kinima. "Kad sam nakon snimanja napustio samostan, razmišljao sam o životu koji sam živio i shvatio da je privilegij provesti nekoliko mjeseci u zajednici ljudi koji žive bez ikakvog straha", rekao je redatelj Philip Gröning koji je dopuštenje za snimanje filma u kartuzijanskom samostanu La Grande Chartreuse u francuskim Alpama zatražio 17 godina prije snimanja. Stroga i postojana životna rutina 1000 godina starog reda, kojemu je cilj i želja u tišini i samoći naći i slaviti Boga, odvija se gotovo bez riječi pred očima gledatelja, dok tišinu trenutka samo povremeno dijele zvona. Redatelja je fascinirao način življenja bez nervoze i stalnog trčanja za karijerom i novcem, a ipak u neposrednom kontaktu sa stvarnim životom.

Hrabro srce Irene Sendler

Hrabro srce Irene Sendler (2009.) 
Redatelj:John Kent Harrison     
Glavne uloge: Anna Paquin, Danuta Stenka, Goran Visnjic, Iddo Goldberg, Krzysztof Pieczynski, i drugi.
˝Svako dijete spašeno uz moju pomoć je opravdanje mog života na planeti, i nije titula slave!˝ To su bile riječi žene koja je bila spremna riskirati svoj život za spašavanje drugih! Divan primjer ljubavi na djelu prikazan u biografskom filmu o poljakinji Ireni Sendler.
Dirljiva priča o žrtvovanju sebe za druge
Dirljiva priča započinje 1941. godine. Početkom Drugog svjetskog rata Irena Sendler (Anna Paquin) je bila socijalna radnica koja je imala pristup varšavskom getu. Vidjevši stanje ˝na terenu˝, postaje svjesna da su Židovi u velikoj opasnosti. Kako i sama ima Židove za prijatelje, odlučuje učiniti sve kako bi se pomoglo njihovom narodu. No, nisu svi spremni za tako velike korake. Dio socijalnih radnica odustane od pomoći te Irena postaje administrator u varšavskom Odjelu socijalne pomoći. Njihova zadaća je bila upravljanje socijalnim kuhinjama u svim dijelovima grada. Na taj način je, iako je bilo strogo zabranjeno, pomagala Židovima. 

O bogovima i ljudima

“O ljudima i bogovima” (2010.)
Redatelj: Xavier Beauvois
Film “O ljudima i bogovima” režisera Xaviera Beauvoisa inspiriran je životom i tragedijom trapista  u Tibhirineu u Alžiru od 1993. do njihove otmice 1996. godine. Istražuje posljednje mjesece života male zajednice kršćanskih redovnika u „muslimanskoj zemlji“. Film pokušava uhvatiti duh tih događanja i onoga što je bilo stavljeno na kocku u zajednici više nego prepričati točne povijesne događaje. Priča započinje nekoliko tjedana prije nego što su teroristi postavili ultimatum naređujući svim strancima da napuste Alžir. Naoružana teroristička grupa na sam je Božić provalila u samostan. Do tada skrivena dilema redovnika, tada postaje jasna: ostati ili otići? Film prati priču o tragičnoj sudbini sedmorice redovnika trapista na misiji u Alžiru, no njihovoj tragediji prethodio je 1993. godine masakr ekstremnih islamista nad dvanaestoricom Hrvata, radnika Hidroelektre.

Stranice

Pretplati se na RSS - Filmovi