''Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega."  Lk 21,35

Liječnica sa svetačkom aureolom

Liječnica sa svetačkom aureolom
 
Sveta Ivanka Gianna Beretta Molla
 

Prilog: Francisko Pavljuk

 
Sv. Ivanka je prva liječnica koja je proglašena svetom. Zaštitnica je trudnica, djece i promicatelja kulture života.
Ivanka je hrvatska inačica njezinog imena, izvorno zove se Gianna. Bila je deseto od trinaestero djece. Dva brata postala su svećenici: Enrico je redovnik kapucin (redovničko ime fra Alberto) i liječnik, misionar u Brazilu; a Giuseppe je svećenik i inženjer u biskupiji Bergamo u Italiji. Njena sestra Vriginia bila je časna sestra kanizijanka, te je također i ona kao liječnica djelovala u misijama u Indiji. Za vrijeme studija radila je sa siromašnim i starim ljudima. Završila je fakultet u Paviji, u Italiji i postala liječnica. Naknadno je specijalizirala pedijatriju i radila sa majkama, bebama i starijim ljudima. Bila je aktivna vjernica i zaljubljenica u skijanje. Razmišljala je da postane časna sestra, ali se ipak udala za ing. Pietra Mollu 1955. g. Rodila je troje djece: Pierluigija, Mariolinu i Lauru i nastavila liječničku karijeru. Redovito su u obitelji molili krunicu i čitali Bibliju. 
U 39 godini, bila je trudna s četvrtim djetetom. Liječnici su joj za vrijeme trudnoće, dijagnosticirali cistu na jajniku i predlagali joj da pobaci, kako bi je mogli operirati. Izjavila je: ‚‚Ako morate birati između moga i djetetova života, ne oklijevajte, izaberite dijete, inzistiram. Spasite ga''. Suprug Pietro je cijelo vrijeme bio uz nju, tješio je i davao joj podršku. Ujutro 21. travnja 1962., rodila je zdravu djevojčicu Giannu Emanuelu. Liječnici su se borili za život njene majke Ivanke, ali je sedam dana nakon poroda, u neizrecivoj boli i nakon ponovljenih usklika "Isuse, ljubim Te, Isuse, ljubim Te" preminula u bolnici u Monzi. Njezin pogreb bio je prigoda duboke boli, vjere i molitve. Pokopana je na groblju u mjestu Masero (4 km udaljeno od grada Magente). U nedjeljnom Angelusu od 23. rujna 1973. godine, opisao je papa Pavao VI. njezin akt kao "svjesno posvemašnje predanje". Brzo se proširio glas o njezinoj žrtvi iz ljubavi prema nerođenom djetetu i svetosti. Mnogi su hodočastili na njezin grob, a i brojna su svjedočanstva drugih žena koje su u teškim trenucima poroda ili trudnoće zazivale Ivanku da ih zagovara, i teškoće su čudesno prošle. Stoga je pokrenut postupak njezine kanonizacije. Proglašena je blaženom 24. travnja 1994. god., tijekom Međunarodne godine obitelji.
Papa Ivan Pavao II. je 16. svibnja 2004. godine proglašava svetom, uz prisustvo njezinog tada 92-godišnjeg supruga i djece. Ovu izuzetnu ženu opisuju kao sveticu naše svakodnevnice, njezina poduka ima temeljno životno značenje za obitelj kao prvu zajednicu, gdje se upija ljubav, vjera, čudoredne vrijednosti. Posljednje dijete, Gianna Emanuela, krenula je majčinim stopama i danas je također liječnica, dok je Laura, drugorođena kćerka, ekonomistica, koja ujedno surađuje s katoličkom udrugom »Voglio vivere« kojoj je cilj promicanje poruka sv. Ivanke Berette Molla. U župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka u Vrbovskom u Gorskom kotaru, postavljena je i posvećena slika sv. Ivanke, a na kraju svečane mise otkrila ju je kćerka pokojne svetice, Laura Molla. Spomendan joj je 28. travnja.

Molitva sv. Ivanki B. Molla

  • Sveta Ivanka moli za nas! Pomozi nam da neprestano rastemo u pravoj roditeljskoj ljubavi! Ti koja si proživjela tolike teškoće tokom trudnoće, pomozi našim trudnicama da budu zdrave i vedre te da rode zdravu djecu! Sveta Ivanka moli za nas!
  • Sveta Ivanka, uzorna majko i ženo, koja si žrtvovala svoj život, da bi tvoje dijete moglo živjeti, čuj našu molitvu, danas kada toliki zaziru od života, kada nerođeni nemaju gotovo nikakva prava, kada mnogi zagovaraju pobačaj i ostale oblike nasilja nad životom. Molimo za trudnice u poteškoćama, molimo za nerođene u opasnostima pobačaja, za očuvanje obitelji i bračne ljubavi. Ti, koji si nam veliki primjer i ohrabrenje, pomozi da prihvatimo svoj križ i gledamo uvijek u Isusa, koji je Život i Ljubav. Neka nas nada vječne radosti, održi u činjenju dobra i izbjegavanju zla. Amen.
  • Bože, koji si Otac, slavimo Te i blagoslivljamo Te što si nam u svetoj Ivanki Beretta Molla podario i dao prepoznati jednu ženu svjedoka Evanđelja kao djevojku, suprugu, majku i liječnicu. Zahvaljujemo Ti što si, također i po daru njezinoga života, dao da naučimo prihvatiti i poštovati svako ljudsko biće.
  • Tebe, Gospodine Isuse, ona je stalno spominjala. Znala Te je prepoznati u ljepotama prirode. Dok se propitivala nad kojim životnim izborom, polazila bi u potragu za Tobom i najboljim načinom da Tebi služi. Putem bračne ljubavi učinila se znakom Tvoje ljubavi za Crkvu i za čovječanstvo. Poput Tebe, dobrog samaritanca, zaustavljala se uz svaku bolesnu, malu i slabu osobu. Po tvojem primjeru i po ljubavi, darovala je cijelu sebe, rađajući novi život.
  • Duše sveti, izvore svakog savršenstva, daruj i nama znanje, razbor i hrabrost, kako bi se, po primjeru svete Ivanke i po njezinom zagovoru, u osobnom, obiteljskom i profesinalnom životu, znali staviti u službu svakog čovjeke i žene i tako rasli u ljubavi i svetosti. Amen.