''Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega."  Lk 21,35

Telemedicina

 Telemedicina
Znanost i tehnologija
Autori: Jasmina Filipas i dipl. ing. Nikša Božić/Prudencija.hr
Statistički podaci govore da je 55% uzroka smrtnosti kod nas i u svijetu povezano s bolestima krvožilnog sustava. ''Precizno određenom terapijom unutar 'zlatnog sata' može se znatno smanjiti broj smrtnih posljedica akutnog infarkta miokarda i težina oštećenja srčanog mišića. Rano dijagnosticiranje i određivanje odgovarajuće terapije uvelike je olakšano korištenjem telemedicinskog elektrokardiografa'', rekao nam je direktor Centra za telemedicinu dr. Ivan Vrdoljak predstavljajući lani započet pilot-projekt u Općoj bolnici Dubrovnik i dislociranim ambulantama i domovima zdravlja koje joj gravitiraju.         U praksi to izgleda tako da liječnik na otocima ili bilo kojoj udaljenoj ambulanti napravi EKG, a kardiolog koji sve prati preko interneta, promptno reagira u skladu s nalazom. Takav način dijagnostike, osim što pacijentima osigurava pravodobnu i adekvatnu pomoć, zdravstvu donosi velike uštede. Pacijenti, naime, ne moraju nužno putovati do specijalista radi dijagnoze ili promjene terapije, čime se štedi na putnim troškovima helikoptera, vozila Hitne pomoći ili samog pacijenta. Sve to, također, pridonosi i smanjenju gužvi u ambulantama.

         ''Liječenje preko interneta'' tako je u Hrvatskoj, bar u ovoj probnoj fazi, zaživjelo čak i prije nego što ga je u svijetu naveliko popularizirala Internet tražilica Google. Razlika između ponude Googla, koja se svodi na mogućnost pohrane medicinske dokumentacije na webu, i projekta koji se provodi u Dubrovniku, jest kvalitativna: dok Google nudi digitalnu arhivu, telemedicina hrvatskim pacijentima nudi posve konkretne usluge liječnika specijalista, omogućene uporabom internetske komunikacije.
Centar za telemedicinu
         Tvrtka Centar za telemedicinu d.o.o. osnovana je 2003. godine, s ciljem ponude cjelovite telemedicinske usluge zdravstvenim djelatnicima i ustanovama. U tvrtci stalno rade na razvoju hardverskih, programskih i organizacijskih rješenja u telemedicinskoj kardiodijagnostici, isporučuju potrebnu medicinsku, informatičku i telekomunikacijsku opremu te educiraju korisnike. Trenutačno surađuju s približno 50 korisnika na području Hrvatske, a pokriva potrebe oko 20.000 stanovnika, pretežno Dubrovačko-neretvanske županije i pripadajućih otoka. Za uspjeh u provođenju projekta na području te županije zaslužan je, ističe Vrdoljak, ravnatelj bolnice dr. Andro Vlahušić i njegov tim agilnih i kompetentnih kardiologa.         Usluge proširuju i telemedicinskim rješenjima na području ultrazvučne dijagnostike, a razvojni planovi obuhvaćaju i telemedicinsku neurološku dijagnostiku pomoću telemedicinskog elektroencefalografa (EEG).         ''Nedostaju veliki projekti koje bi mogla pokrenuti država; male tvrtke ih teško mogu provesti. Kako bismo dobili velike projekte, razmišljamo o udruživanju snaga, u bilo kojem obliku, ne samo s tvrtkama u Hrvatskoj nego i u Europi'', dodaje Vrdoljak. Centar, inače posluje s medicinskim ustanovama iz državnog sektora koje ''za divno čudo'', kako kaže, u ovom slučaju brže prepoznaju odgovarajuća rješenja. Razlog tomu je što su znanstvenici koji vode te ustanove spoznali dragocjenu ulogu telemedicinskog sustava u hitnim intervencijama koje servisiraju državne ustanove.         ''Na području telemedicine potrebno je još dosta truda i edukacije. Cilj nam je postati vodeća europska tvrtka za područje telemedicinske kardiodijagnostige a, na temelju tih iskustava, i na području ultrazvučne i EEG telemedicinske dijagnostike'', zaključio je Vrdoljak.         Projekte Centra za telemedicinu djelomično je financirao i Poslovno-inovacijski centar Hrvatske BICRO kroz program RAZUM. Dijagnostička oprema i sustav rada zaštićeni su nizom patenata te ugovorima s najboljim specijalistima i dijagnostičkim ustanovama. Centar je pred realizacijom pilot-projekta u britanskoj grofoviji Oxfordshire (2,5 milijuna stanovnika), gdje će se oprema i sustav Centra koristiti u vozilima Hitne pomoći i u pet klinika za invazivnu kardiologiju koje zbrinjavaju bolesnike s akutnim kardiološkim problemima.
  Za pet godina – telekirurgija
         Srčani i moždani impulsi, CT, su strujne veličine koje se mogu prenositi na daljinu. Za otprilike pet godina bit će moguća i telekirurgija. Kirurg će, primjerice, iz neke bolnice moći upravljati operacijom slijepog crijeva pomorca na pučini, i to zahvaljujući rukavici koja će omogućiti osjet – objašnjava dr. Ivan Vrdoljak, osnivač i direktor Centra za telemedicinu.
Mljetski pacijent
          Primjer intervencije ''na daljinu'' je slučaj 65-godišnjeg pacijenta koji se javio u ordinaciju dr. Magdalene Nardelli Kovačić u babinom polju na Mljetu. Liječnica je ustanovila da je riječ o poremećaju srčanog ritma, pa je posredstvom telemedicinskog EKG uređaja, uživo kontaktirala dežurnog specijalistu na odjelu kardiologije Opće bolnice Dubrovnik. Kardiolog je prepoznao da se radi o poremećaju ritma koji zahtjeva hospitalizaciju pa je savjetovao dr. Nardelli hitni transport do bolnice gdje mu je ugrađen elektrostimulator srca.         Ovakvih primjera bilo bi više u svim županijama. Mnogi pacijenti na selima i otocima ne bi se patili, umirali, gužvali se po čekaonicama radi specijalističkog pregleda, ali nažalost potrebno je i ovdje uložiti dosta duhovne snage kako bi se stanje u našem zdravstvu promijenilo i kako bi zdravstveni radnici bili odgovorniji prema struci i pacijentu. Žalosno je da ih moramo uvjeravati da će biti lakše i njima i pacijentima ako prihvate nove metode pružanja zdravstvene pomoći koristeći se inovacijama digitalne tehnologije.